Thursday, April 22, 2010

Jakarta - Bandung Trip [Day 2]

Day 2 (26 March 2010)


Selepas kekecohan yang berlaku dalam kamar tdo sebelom subuh hingga mengamatkan satu guest house tu ...kitaorg turun bekpes dengan muka x de rasa bersalah langsung kat tuan umah mahupon kat tetamu lain .. hahahhaah ...

Breakfast for that day : roti bakar .. jem strawbery .. jem nenas..air kopi.. air oren .. buah melon .. hamek ko .. sume aku telan .. hahaha .. kata dh bayar kan.. makan je la... =D ..Sessi pembayaran setel .. naik van pak supir yg sama cam smalam .. Disebabkan hujan di malam hari .. maka air sungai di Jakarta naik .. banjir jgak la .. wpon x kritikal.. but still basah dan banjir .. hehehe ..Aku rasa cam ujan idak le lebat nau (ke aku yg tdo x sedar diri) ... tp air naik agak tinggi la jgak ..


Destinasi pertama yang kitaorg pegi untuk 2nd Day ialah .. Taman Impian Jaya Ancol Jakarta .. kitaorang sampai awal gilerrr ... rasanya kitaorang la yang pecah telur untuk tempat tu hari tu .. di sebabkan kitaorang sampai terlalu awal .. makanye .. banyak la kawasan yang belum di bukak .. tujuan utama kami pegi ke Taman Impian Jaya Ancol ni ialah untuk pegi ke Dufan aka Dunia Fantasi .. tapi di sebabkan takde satu pon tempat bukak lagi .. maka kami pepusing dulu kat dalam tu ..

Pak supir singgah Pantai Indah ..salah kitaorg ke eh? sebab sampai awal sangat .. Bukan apa.. pekerja pekerja baru nak bersihkan pantai .. betulkan ape yang patut bagai kitaorang dah sampai .. dah kitaorang nampak Pantai Indah yang tak berapa indah .. dah imej buruk .. hahaha .. masa kitaorang sampai tu kabus cam tebal jugak la .. so tak berapa nampak pemandangan asyik masyuk ... yang kitaorang nampak.. kulit ular dalam air .. euwwww! ..


Lepas dalam 15 - 20 minit kitaorang menikmati 'keindahan' Pantai Indah tu .. kitaorg pon cakap kat pak supir .. mau ke dufan .. pak supir dengan patuh pon bawak kitaorang ke sana ..


Sampai je depan Dufan terus terjun van .. kenape? sebab nak bergambo la.. aper lagik .. FYI .. kitaorg sume memang camwhore (ke aku sorg je eh?) .. hahahha .. sementara merpati dua sejoli (Buya & Fifi) pegi check dah bukak ke belom .. kami yang tinggal ni x lepaskan peluang bergambo ngan maskot Dufan .. hahaha ...


Bler pasangan merpati tu kembali .. mereka mengkhabarkan berita kurang gumbira buat kami .. iaitu .. operation hour for today (friday) open at 1.30pm .. after friday prayer.. alorrrrr .. keciwak kami.. tak dapat nak tengok dunia fantasi versi Ancol .. hahahah .. tapi xpe .. kami di benarkan untuk masuk dan bergambar .. hahahah .. jadik la kan .. merasa jugak masuk ..


Panas giler OK!! .. matahari tak naik lagi .. tapi takde angin .. so.. panassss sgt ! ...

Lepas keciwa dengan Dufan .. dah kami buntu nak kemana .. so .. pak supir bawak round round lagi .. pastu nampak macam kawasan menarik .. benti .. hahah ..


Sampai la kami kat Danau Ancol .. snappy snappy lagi kat sini .. aktiviti masih takde lagi sebab .. masih tak ramai orang berkunjung .. sebab hari jumaat ke eh? ..


Merpati sejoli pergi meriki tempat menarik di kawasan berhampiran .. manakala kami yang tinggal ni masih sibuk bergambar .. hahaha

Pasukan riki call.. derang cakap berhampiran ade Gelanggang Samudera.. ahaaa.. aperlagikk .. tanpa membuang masa .. kitaorang pon berjalan menuju ke Gelanggang Samudera itu .. yeahu!! .. at least ade la jugak kan aktiviti nak buat dalam Taman Ancol ni..


Entry Fee : Rp60k ..Antara show yang dijanjikan pada kami ialah First sekali kitaorg pegi yang singa laut show tu .. kebetulan kitaorang masuk show nak start .. aper lagik rempuh masuk la... hahaha.. aku sangat terhibur dengan show neh (masa kat Malaysia tak nak plak tengok..haha) .. gelak x renti renti .. di tambah lagi dengan penjaga yang ganteng .. hahahah.. sempat lagi tu mencuci mata .. hik hik


Bambang , Rinaldi & Andika .. Bambang yang paling tua .. yang paling nakal Andika .. nakal gler dia .. cute jeh .. secute penjaganye.. eh eh.. terlepas plak kekata dari hati .. hahahah ..

Abes show singa laut .. kitaorang bergegas pegi ke show Paus Putih & Lumba Lumba plak .. jalan laju laju .. nak berebut tempat dengan budak tadika .. hahahha ...owhh cute jeh .. eh eh ..bebudak tadika tu yang cute .. kitaorang comel jeh .. hahaha


Show Paus Putih & Lelumba ni syiokkk jugak .. tapi x sesyiokkk singa laut .. mungkin sebab penjaga x seganteng penjaga Andika kot .. hahahah.. paling terhibur biler lelumba tu degil .. tak nak lompat ..and masa crew crew tu jatuh terduduk sebab lantai licin... hahah (patut terhibur ke eh?) ..

Pastu kitaorg pegi plak tengok show Aneka Satwa tu .. ade burung kakak tueee... ade memerang .. orang sana panggil memerang --> Merang merang .. de 2 ekor sekor nama Siti sebab minat kat Siti Nurhaliza kot ..sekor lg nama Timbul.. owh dikala ini .. mataku amat mengantuk.. bole x time beruang madu (Dhani taw nama dia..sebab dia peminat Ahmad Dhani ) tu aku bole tersengguk sengguk .. rupanye bukan aku sorg jeh .. bebudak lain pon camtu jgak .. hahahah ...show paling bangang sekali ialah show Hipo tu .. dia masuk .. duduk .. nganga mulot .. suap makan .. duduk balik.. tu jeh .. chet!! .. x impress langsung .. cuba la hipo tu wat somersault berpusing ke.. kagom la jgak .. hahahah .. (permintaan x tentu hala ni kenape?!)

Kuar je dari tempat show tu kitaorang g isi perut jap . dahaga & lapo OK! .. ape lagik .. telan mee segera la sambel minum air teh berperisa black current .. heheh ..aduhhh nyaman bangettt!

Kalo ikutkan aku memang dah x larat dah nak jalan (cepat nau penat pahal??) .. tapi Buya & Piet gigih jugak nak pegi check 4D show tu .. walhal dah tau yang show tu xde atas sebab sebab teknikal ..

Hasil dari kesungguhan mereka .. kami mendapat tahu 4D theather tu dah ok .. tapi .. kena tunggu la plak sebab show dah jalan .. di sebab kan majoriti malas nk tunggu .. maka kitaorang pon kuar trussss dari Gelanggang Samudera tu . jam dh pukol 1.30pm .. sedang elok la kalo nk pegi Dufan .. hahaha .. tapi x pegi .. hehehe..

Waduh waduh capek banget gue ... destinasi seterusnye ialah Tanah Abang! .. one of the famous shopping places in Jakarta


Tempat pertama yang kitaorg tuju ialah food court ..makan dan makan dan makan! .. mane cukop makan mee segera yang berkongsi 3 orang je sebagai lunch.. mst la nk makan nasik! .. hahaha .. lepas makan kitaorg menuju ke lif untuk memecahkan diri.. berpecah kali ni aku x ber tiga .. tapi ber empat ..Juang dah masuk geng kitaorang .. hahaha ..maklom la .. jantan lain sume berpasangan .. Juang jeh solo kat Jakarta .. maka dia pon join la kami yang kompem solo ni pepusing kompleks ..

di lif ni ade peristiwa ..hahahaha..peristiwa Cik Ros & Juang.. hahaha.. peristiwa Cik Ros tersalah pelok tangan boipren!..tetiba jeh kena sergah ngan Juang.. x masall jeh sume mata memandang ke arah Cik Ros & Juang .. hahha .. Cik Ros Cik Ros *gegeleng pale* .. cemane la ko bole silap pelok tangan boipren .. hahhahaahhaha

Memula memang kitaorang ber4 .. tapi tetiba tinggal aku ngan Juang jeh berdua! .. dem! .. Nana & Along ilang! .. hahahhaa .. xper la Juang .. jalan ngan ko pon best jugak .. time kasih kerana sudi berjalan ngan aku .. & tolong bawak bebarang aku .. (ko yang volunteer kan Juang.. very the gentlemen.. I loike!) hahhaahha ... Berjalan lah kami berdua hingga jam 5 ptg.. jenuh jgak jalan tanpa arah tujuan.. fenat! ..

perjalanan dr bangunan Blok A Pasar ke van sgt mencabar .. kenderaan banyak gler !!! .. takot ok nk melintas .. dah la aku takde tangan nak pelok .. uhuhuh .. Nana & Along kat belakang .. yang paling hampir ngan aku ialah Juang .. x kan aku plak yang nk kena jerkah tetengah jalan raya tu kan .. uhuhh.. x mo x mo.. x rela I! .. hahaha.. naseb Che Ayu ade .. bole pelok tangan Che Ayu.. Che Ayu! u are my saviour! .. hahahahah ..

We're back to the train station .. yeay yeay .. nak pegi Bandung! *lompat lompat* .. tapi kitaorang sampai agak awal lagi la .. terpaksa melepak melahu dan membuang masa kat train station tu .. ade la dalam 2 jam jugak kitaorang wat aktiviti tu ..

Sampai masa.. kitaorang masuk .. tunggu .. Fifi ringan mulut tanya kat pak keretapi tu ..
Lebih kurang camnilah conversation mereka

Fifi : Pak pak train yang mau ke Bandung tiba jam 745 ya?

Pak Keretapi : Owh .. train itu enggak bisa tiba jam 745 .. kerna ada tanah losong di xxxx(nama tmpt).. tanah nya sedang di kambus .. mungkin telat 2 jam gitu...


Aku(dalam ati) : gulp! tanah losong???? kambus tanah?? gler peeeer!!!

Fifi : Ada yang cedera nggak pak?

Pak Keretapi : (dengan rasa tak bersalah) yaaa ada .. yang meninggal juga ada ...


Aku(dalam ati) : owhhhhh tidaaakkk!! .. Fifi.. jom carik tiket lain

Makanya Fifi dan pasangan merpati nye turun untuk menanyakan kesahihan cerita pak keretapi tu.. dan cerita tu sahih .. kitaorang tukar train lain yang guna route lai.. gler pe kalo naik train yang sama n route yang sama??? menempah maut namanye ..


Kesudahannye kitaorang tukar train .. & kena tunggu lg 2 jam kat train yang panassss tu! .. waduhhh capek banget.. panas .. badan melengas..muka melekit .. hish! .. x saba nak sampai Bandung.!

Masa tunggu tu .. aku nampak satu train tu .. yang mana .. orangnya duduk di atas train.. train tu laju OK!! .. tapi derang rileks jeh duduk atas tu .. yang mana jarak letrik ngan pala derang tu cuma sejengkal jeh.. uhuhuh.. scary! .. tapi derang tough! tabah! .. & kerana kesempitan wang derang sanggup menggadai nyawa .. uhuhuh.. sian derang

Kurang lebih jam 10 gitu train tiba.. sonotnyehh!! .. x sabar nak naik.. nak rehat .. nak tdow. niat nak naik train kononye nak menikmati pemandangan indah sepanjang Jakarta - Bandung .. tapi .. aper yang nmpk? .. gelap gulita..

4 jam OK perjalanan train kitaorg .. kenape??.. sebab pemandu train memandu train dengan berhemah sekali .. lambt! .. gedek gedek gedek .. honk! honk! .. hon untuk mengalert kan kekalo ade orang sedang melintas ..

Honestly aku x rasa sangat .. sebab aku memang tdo .. Mala kata train senget sebelah la ape la .. haha. aku haram x rasa .. penat nau melompat di siang hari gamaknye.. hik hik..

Jam 2 pagi kitaorang sampai Bandung train station.. kosong OK.. scary jeh .. nak naik teksi pon kena berhati hati .. takot kalo kena tipo .. tapi .. takde pilihan.. so naik je la.. badan dah letih.. mata dah ngantuk ...

Kisah kami 3 gadis pingitan neh tak tamat tika sampai di hotel .. hahaha.. dah sampai bilik pon kecoh lagik .. hahaha.. kitaorg dapat bilik atas .. yg lelain sume kat bawah .. kitaorg dah masuk .. bukak kasut bagai.. tiba.. nak bukak balik pintu dari dalam nk keluar ..

Cuba cuba .. x bole bukak .. Nana plak cuba .. x bole jgak .. Along lam toilet .. aku ngan Nana gelabah itik tak tentu pasal .. Nana bukak tingkap .. keluar ikut tingkap .. jerit dari atas ..

Che Ayu! Che Ayu! (pukol 3 pagi ok!! .. orang lain pon ade jgak kat hotel ni)

Che Ayu! .. pintu tak bole bukak dari dalam.. (sian Che Ayu .. macam la dia handyman hotel tu kan.. hahahaha)

Tak lama pastu.. orang hotel tu sampai .. haahhahaha .. keco jeh kitaorg ...

To be continued Day 3

3 comments:

mohd izuan said...

uish.... garang watak aku dalam kesah ni....huhu

msmilo said...

hahahhaha .. mu mmg bekeng! =p

mohd izuan said...

bekeng bertempat takper...huhu

Related Posts with Thumbnails