Sunday, April 18, 2010

Jakarta - Bandung Trip [Day 1]


**AMARAN AWAL **
ENTRY INI SGT PANJANG! PEPAHAM JE LA EH! ..
(Lama Kepam Entry neh!)

Oh yea! aku terbangun lambat OK.. kunci jam pukol 5 am .. bajet pas suboh nk terus gerak g KL Sentral .. sekali, aku tak tersedar kol 5am tu .. maklom la stay up smp kol 2 sebab wat data extraction .. (sampai ke saat terakhir pon komited ngan keje...eeuwww!)...
Call along .. dia dh nek bas..owhh tidaakkkk.. aku dh lmbt gler..bler dah terasa ditinggalkan, mula la gelabah itik...plak kat Bangsar tu jam...uhuks...Sampai KL Sentral kol 7.15 am ... punye la kelam kelibut.. pakai kasut pon x btoi .. pakai sarung je..socks pon x sempat pakai.. akibatnye melecet sudah belakang kaki ku ... bas jalan kol 7.20am...

Sampai LCCT , plak tepon aku wat hal.. memacam ! .. bole plak dia nak emergency call only saje.. wat lawak sungguh .. dh la henpon kesayangan ku ini kalo restart sangat la lembab nk on balik... dh plak gelabah kekura nak carik derang .. gelabah sebab aku taw aku adalah peserta terakhir tiba...nk restart henpon pon terhegeh hegeh .. ON je balik terussss masuk message..miss calls n all that .. o yeah!.. seperti yg di jangka .. mereka sume sudah beratur utk check in...Perut lapo ! .. naseb dh mintak tlg Along n Nana belikan Mc D breakfast ...nom nom nom ..
Semua berjalan dengan lancar sekali .. naik flight .. duduk kat seat .. dpt satu row ngan along n nana .. isi borang kemasukan negara ... tot tet tot tet .. ehhh pramugara tu mcm kurang rambut (nmpkkkk betapa boringnye aku atas flight tu..smp bebenda x penting camtu pon aku komen dalam hati...naseb dalam hati kalo aku ckp kat pramugara kurang rambut tu..pasti aku kena campak kuar dr kapal... hahahha )

Lepas lebih kurang sejam lebih atas flight tu .. kitaorg pon selamat mendarat kat Sukarno-Hatta International Airport, Jakarta.. perghhh turun turun ..manusia bapak ramaiiii!!!! .. ramai gler yg beratur kat kaunter imigresen ... panjang plak tuh .. aku pon x pasti bape kaunter je yg derang bukak.. tp yg pasti .. local and international passport campur skali .. aduuu pakkkk ...Tu satu hal ...satu hal lg ... kaunter yg kitaorg berbaris .. bapak lambat!! bayangkn flight lain yg sampai lepas kitaorg yg berbaris kat lane sebelah pon dh setel OK!! ... hish!! .. x masalll jeh kitaorg buang masa kat berbaris tu sejam lebih .. grrr ... (time ni muka Mala sgt merah ok.. merah tandanya marah...*takot takot*)


OK.. setel mak nenek kat airport .. che ayu call pak supir .. rupanya pak supir dh sampai lama dh .. Sorry la pak supir .. bukan salah kitaorg yg bapak kena tunggu lama .. hahahah ...

Keluar je dr airport .. perghhh! panas membahangggg (owhhh statement puteri lilin...).. kompem la panaskn .. namanye pon tengahari .. hahahaha...tunggu pak supir ...

Bler smp je kenderaan kami ... berlumba lumba org nk tolong angkat kan beg .. pergh .. aku tercengang cengang je la.. maklom la 1st time .. bg je la beg tu kat derang .. igtkan nk tlg pree ... tp Aznein , anda lupa! .. mane de mende percuma kat dunia ni .. (ade tp x byk...) .. rerupanya .. angkat beg masuk ke dalam van tu je pon derang nk upah RM10 OK!!! .. giler apeeee ... aku punya la payah nk carik rejeki nak dpt kn RM10 (kena jual at least 5 bungkos kepek utk dpt kan RM10 bersih) .. dia angkat beg yg x bape berat tu masuk van dh nk RM10 ?... isk isk isk .. dasat derang wat duit ...
Moral of the story : sile angkat beg anda sendri .. jgn igt anda ade butler kat sana .. hahaha



Dah kitaorg suma berjaya menyumbatkan diri memasing dalam van tu .. van pon berjalan ... arah tuju? .. Mengisi perut yang kosong! .. lapo wey!! ...

Supir bawak makan kat restoren Padang katanya .. tp aku tgk sign board tulis restoren Minang .. aku bukannye reti nk beza masakan Padang n Minang camne ... telan je la ... kata lapo .. nk memilih lelebih pon x gune ..Kitaorg duduk je .. derang dh antor lauk .. nasik .. ngan air teh panas .. pantas dan tuntas mereka menghantar makanan .. satu org bole bawak smp 6 -7 pinggan lauk .. (bunyik cam propa) .. hahaha.. tp aku peratikn lauk derang ni .. xde kuah .. keringggg jeh .. rasa mcm nak jadikkn teh 'O' panas tawar tu jadik kuah jeh ... hahaha ... air teh 'O' panas tawar tu air default .. kalo nk order air lain pon bole.. antara air yg menjadi kegilaan bebudak ialah air limau ais atau dalam bahasa Indonnye .. 'es jeruk' (kegilaan Mala! ...)

Lepas perut memasing kuarkan Rp 27,500 seorg (kalo nak taw total sume braper sila darab dengan 12).. kitaorg menuju ke ITC Mangga Dua .. Mangga Dua ni banyak .. merata rata nama bangunan Mangga Dua .. ade bangunan baru.. bangunan lama ...pilihhh pilihhh... Mala suggest kitaorg pegi ke ITC Mangga Dua .. dia kata sana better ..

Sepanjang perjalanan tu.. memacam yg kitaorg nmpk .. nmpk ape??... nmpk penjual penjual di tepi jalan .. memacam mende derang jual .. antaranye .. patung kude .. patung rimau .. patung singa ..mainan ayam pepatuk .. kopok papadom.. jadual world cup 2010 pon derang jual taw .. (tetiba aku terbayang kalo aku jual kepek cam derang jual patung kude .. oh! perluke nk imagine??...) ..



Sampai kat ITC Mangga Dua, melompat kuar van .. eksited OK .. tempat pertama yg ku lawati sedari jejak kaki di Jakarta ... kitaorg berjanji akan berjumpa kembali si tempat permulaan setelah 2 jam berada dalam perut shopping complex ni .. OK deal!

Melurulah kami .. berpecah! .. yg mane berpasangan tu ngan pasangan memasing la .. aku , Nana n Along ber3some.. eh x x .. ber3 ..

Jalan jalan jalan ... ape yg ade? macam macam! .. dr kain ke bj budak .. bj org tua .. bj perasan muda .. perasan tua .. suma ada ...beg .. henbeg .. jam ...ok ..kitaorg singgah kedai jam .. Along usha jam .. usha punya usha punya usha .. x jadik beli.. sudahnye Nana tukar tali jam je ..hehehe ...pastu jalan lg .. oh!.. kami ade mission .. mencari Pad!.. lalu kami bertnya pada org kedai .. di mana jual barangan runcit .. dia menunjuk kan arah .. jauh jugak rupanya .. di bangunan lain ..jalan jalan jalan lg .. kat bangunan ni mcm lowyat ! .. bebarang computer .. henphone ..(ala ala lowyat gitu) DVDs hareemmm .. sume ade.. tp nape aku x nmpk camera eh?.. berjaya menjumpai market itu! .. g toilet ..

On the way kembali ke bangunan asal, Along singgah kedai jam ... Along beli jam .. uncle kat kedai jam tu baik.. cam lama jgak la kitaorg kat kedai jam tu.. lam 1/2 jam ...
Abes beli belah .. amazing race nk kembali ke tempat pertemuan yg di janjikan .. ini yang paling mencabar! .. kami sesat OK! .. hahahaha .. dengan masa yg dh abes .. orang ramai .. rupa bentuk kedai lebih kurang sama .. makanye kami sesat.. nyesal x tanda ngan marker sepanjang perjalanan kami.. hahahah .. sampai Mala SMS tnya .. "Korang sesat ke?" .. dengan redha aku mereply "Haah" .. hahahahha .. lepas 5-10 menet reply sms tu .. kitaorg pon berjmpa kembali .. hahahhahah .. ketibas seketika sesat di dalam ITC Mangga Dua .. ahaks .. amponnye kengkawannnn .. =)


Lepas penat sesat kat ITC Mangga Dua tu .. kitaorg pegi ke stesen ketapi ... buat ape?.. untuk pegi beli tiket ketapi la .. =P .. kitaorg nk pegi Bandung nek train nnt ..

Ahaaaa.. kejadian di stesen ketapi .. ahaks ..rombongan kami terdiri daripada 7 beautiful ladies and 5 not so handsome guys .. so , memandangkan 8 drp kami ialah pasangan.. maka, selebihnya yang terdiri daripada 3 beautiful ladies td dan seorg jejaka ganu ... Seat dalam train tu kompem kompem la dua dua dua dua kn .. hehehhe ... untuk menyelesaikan masalah (masalah ke?) ni . maka aku , Nana n Along pon membuat keputusan utk .. lat talilat tali tamplom .. hasilnyeeee.. YES!! aku kuar dulu.. hahahaha ... Nana n Along O' Som plak... hahahahahha .. Along tewas di tangan Nana .. hahahah.. gamat seketika train station tu dengan gelak tawa kami.. hahahhahahahh ... (smp skng kalo aku igt mst nk gelak...) keputusannye.. Along berpasangan dengan Juang (jejaka Ganu) kitaorg beli tiket ke Bandung dengan harga Rp 65k...

Pemandangan di luar stesen keretapi ni.. sgt menyedihkan .. bukan sedey camne.. ramai homeless .. ade yg mandikan anak guna air paip surau .. ade yg sidai baju kat atas rumput .. yg jadikan keter sebagai rumah .. memacam lg la .. di waktu waktu camni aku rasa bersyukur sgt tinggal kat Malaysia .. aminnnn ...(insap mode)

Alang-alang dh ade kat Stesen keretapi tu kitaorg jalan kaki ke Tugu Monas .. seblah je ngan stesen tu..

Tugu Monas short form for Monumen Nasional..kira macam tugu peringatan kemerdekaan kalo x silap aku...nk taw ape yg spesel tugu ni? .. tu haaa dia punya puncak atas tu.. di saluti dengan 35 kg emas .. EMAS ok..!! .. gadai tu bole kaya.. mokcik kayo!! ..

Biasa la kalo dh ade kat kawasan lapangg.. luasss.. kaki ni terasa nk berada di awangan jeh .. dalam erti kata lain.. tingin nk melompat!.. hahaha .. aper lagik.. kitaorg lompat la.. weee!!~! .. Suasana kat kawasan ni nyaman (kalo ade angin sesepoi bahse lg terbaekkk..) .. yg berjogging pon ramai.. yg jual sourveniers pon ade .. jual air .. jual kopok .. jual kepek .. ehhh kepek lg... hahaha...
Penat wey lompat lompat ... jadiknye kitaorg amik keputusan utk mengcheck in kn diri ke guest house .. Kitaorg tinggal kat Yannie International Guest House.. Che Ayu yg uruskan segala pem'book'an bilik di sini ..

Aku satu bilik ngan Nana n Along .. x sempat nk snappy snappy keadaan bilik .. sebab penattt sgt badan + x saba nk bukak baju.. heheh ..bilik ade 2 katil single .. satu bilik air ..aircond ...memula aircond x rasa sgt ... lelama ok ... air shower seyes segan nk kuar .. apekah?? towel provided.. tp.. along je la yg muat pakai ..hahahaha... lain ok je .. what u expect from budget guest house rite?...

Malam kitaorg kuar balik...wpon hari ujan rintik rintik.. kitaorg gigih jugak kuar mencarik Hard Rock Cafe .. bukan utk dinner kat sana .. tp beli t shirt pak supir kitaorg ni pepening sket .. ade jalan dekat dia bawak kitaorg jalan jauh .. agak nye kitaorg dh lalu depan umah Ashraf Sinclair .. umah Ahmad Dhani .. hahahha ...

Dh jmpa tu ape lg.. Nana mulakan sessi mencarik t shirt HRCnyeee .. aku x beli apeee kat sana .. xde dalam list barangan perlu di beli (ecehhhh .. padahal xde bajet..) hahahaha...

Kitaorg dinner kat lam mall tu jgak.. memandangkn memasing dh kebulur n x saba nk balik tdow.. hehehe ..Kitaorg makan kat Restoren Betawi.. enakkkk makanannyeee .. cantek dekorasinyeee....harga pon berpatutan...

Aku order Nasi Goreng Ayam Pedas ... memang pedas okaayyy .. air kelapa muda yg aku order mmg x mencukupi . uhuhuh ...enak enak .. perut kembung .. mata kuyu ... pulangggg!!~!


Next --> Day 2 (fuhhhh nk siapkan Day 1 pon 2 minggu.. uhuhuhuh)


2 comments:

Bai said...

bandung yang best

msmilo said...

Bandung yang best untuk menghabiskan wang .. hahaha

Related Posts with Thumbnails